نام امام هفتم ما، موسی و لقب آن حضرت کاظم (علیهالسلام) کنیه آن امام "ابوالحسن" و "ابوابراهیم" است. شیعیان و دوستداران لقب "باب الحوائج" به آن حضرت دادهاند. تولد امام موسی کاظم (علیهالسلام) روز یکشنبه هفتم ماه صفر سال 128هجری در "ابوأ " اتفاق افتاد. دوران امامت امام هفتم حضرت موسی بن جعفر (علیهماالسلام) مقارن بود با سالهای آخر خلافت منصور عباسی و در دوره خلافت هادی و سیزده سال از دوران خلافت هارون که سختترین دوران عمر آن حضرت به شمار می آید. امام موسی کاظم (علیهالسلام) از حدود 21 سالگی بر اثر وصیت پدر بزرگوار و به امر خداوند متعال به مقام بلند امامت رسید، و زمان امامت آن حضرت سی و پنج سال و اندکی بود که مدت امامت آن حضرت از همه ائمه بیشتر بوده است، البته غیر از حضرت ولی عصر (عج).
حضرت کاظم (علیهالسلام) دارای قامتی معتدل بود. صورتش نورانی و...
ادامه مطلب
جریانات سیاسی زمان امام کاظم علیه السلامنشر فقه جعفری و اخلاق و تفسیر و کلام که از زمان حضرت صادق (علیهالسلام) و پیش از آن در زمان امام محمد باقر (علیهالسلام) آغاز و عملی شده بود، در زمان امام موسی کاظم (علیهالسلام) نیز به پیروی از سیره نیاکان بزرگوارش همچنان ادامه داشت، تا مردم بیش از پیش به خط مستقیم امامت و حقایق مکتب جعفری آشنا گردند، و این مشعل فروزان را از ورای اعصار و قرون به آیندگان برسانند. خلفای عباسی بنا به روش ستمگرانه و زیادهروی در عیش و عشرت، همیشه درصدد نابودی بنیهاشم بودند تا اولاد علی(علیهالسلام) را با داشتن علم و سیادت از صحنه سیاست و تعلیم و ارشاد کنار زنند، و دست آنها را از کارهای کشور اسلامی کوتاه نمایند. اینان برای اجرای این مقصود پلید کارها کردند، از جمله:
چند تن از شاگردان مکتب جعفری را تشویق نمودند تا مکتبی در برابر مکتب جعفری ایجاد کرده و به حمایتشان پرداختند. بدین طریق مذاهب حنفی، مالکی، حنبلی و شافعی...
ادامه مطلب
یک مناظره خواندنی از امام کاظم علیه السلام با هارون عباسیامامان گرامى ما با دانشى الهى که داشتند در مورد هر سئوالى که از آنان مىشد،پاسخى درست و کامل و در حد فهم پرسشگر، مىدادند گاهی لازم بود به زبان ساده سخن بگویند، گاهی لازم بود با طرف مقابل جدل کنند گاهی هم چنانچه شخص سوال کننده، ظرفیّت معرفت حقیقی را داشت، با استدلال و منطق او را مجاب میکردند. مناظرهای که در پی خواهد آمد، پاسخهای امام کاظم علیه السلام به سوالات سطحی و مغرضانه هارون عبّاسی است. هارون امام کاظم علیه السلام را از مدینه به بغداد آورد و به احتجاج نشست:
هارون: مىخواهم از شما چیزهایى بپرسم که مدتى است در ذهنم خلجان مىکند و تا کنون از کسی نپرسیدهام، به من گفتهاند که شما هرگز دروغ نمىگویید، جواب مرا درست و راست بفرمایید!
امام: اگر من آزادى بیان داشته باشم، تو را از آنچه مىدانم در زمینه پرسشت آگاه خواهم کرد.
هارون: در بیان آزاد هستید، هر چه مىخواهید بفرمایید...
و اما نخستین پرسش من:...
ادامه مطلب
همه فرزندان امام موسی کاظم علیه السلامتعداد فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام متغیّر بیان شده است، برخی آنها را 37، برخی 38 و بعضی ها هم تا 60 نفر شمرده اند. در این مطلب به نقل از بحارالانوار، نام 39 نفر از فرزندان حضرت رو که 20 نفر آنها پسر و 19 نفر آنها دختر هستند، بیان شده است.
نام پسران امام موسی کاظم علیه السلام عبارت است از:
1- امام علی بن موسی الرضا 2- ابراهیم 3- عباس 4- قاسم 5 -عبدالله 6- اسحاق 7- عبیدالله 8- زید 9- حسن 10- فضل 11- اسماعیل 12- جعفر 13- هارون 14- حسین 15- احمد 16- محمد 17- حمزه 18- یحیی 19- عقیل 20- عبدالرحمان
و نام دختران آن حضرت:
1- خدیجه 2- ام فروه 3- ام ابیها 4- علیه 5- فاطمه کبری 6- فاطمه صغری 7- نزهیمه 8- کلثوم 9- ام کلثوم (زینب) 10- ام القاسم 11- حکیمه 12- رقیه صغری 13- ام وحیه 14- ام سلمه 15- ام جعفر 16- لبابه 17- اسماء 18- امامه 19- میمونه
این فرزندان از همسران و کنیزان متعدّد بوده اند، و هر کدام درجه و مرتبهای داشته اند.
منابع: بحار الانوار، ج 48، ص 287 از ارشاد، مناقب، کشف الغمه، عده الطالب.
صفاتی از امام موسی کاظم علیه السلام
حضرت امام موسى کاظم(علیه السلام) عابدترین و زاهدترین، فقیه ترین، سخى ترین و کریمترین مردم زمان خود بود، هر گاه دو سوم از شب مى گذشت نمازهاى نافله را به جا مى آورد و تا سپیده صبح به نماز خواندن ادامه مى داد و هنگامى که وقت نماز صبح فرا مى رسید، بعد از نماز شروع به دعا مى کرد و از ترس خدا آن چنان گریه مى کرد که تمام محاسن شریفش به اشک آمیخته مىشد و هر گاه قرآن مى خواند مردم پیرامونش جمع مى شدند و از صداى خوش او لذّت مى بردند.
آن حضرت، صابر، صالح، امین و کاظم لقب یافته بود و به عبد صالح شناخته مى شد، و به خاطر تسلّط بر نفس و فروبردن خشم، به کاظم مشهور گردید.
ادامه مطلب
معرفت نسبت به امام کاظم علیه السلام
بسیارى از بزرگان در کتابهاى خود آورده اند:
شخصى به نام حسن بن عبداللّه، فردى زاهد و عابد بود و مورد توجّه عامّ و خاصّ قرار داشت.
روزى وارد مسجد شد، امام موسى کاظم علیه السلام نیز در مسجد حضور داشت، همین که حضرت او را دید فرمود: نزد من بیا.
چون حسن بن عبد اللّه خدمت امام علیه السلام آمد، حضرت به او فرمود: اى ابوعلىّ! حالتى که در تو هست، آن را بسیار دوست دارم و مرا شادمان کرده است و تنها نقص تو آن ست که شناخت و معرفت ندارى، لازم است آن را جستجو کنى و بیابى.
حسن اظهار داشت: یاابن رسول اللّه! فدایت گردم، معرفت چیست و چگونه به دست مى آید؟
ادامه مطلب
چهل حدیث از امام کاظم علیه السلام
امام کاظم علیه السلام فرمودند:
1 وَجَدْتُ عِلْمَ النّاسِ فى اءرْبَعٍ: اءَوَّلُها اءنْ تَعْرِفَ رَبَّکَ، وَالثّانِیَةُ اءنْ تَعْرِفَ ما صَنَعَ بِکَ، وَالثّالِثَةُ اءنْ تَعْرِفَ ما اءرادَ مِنْکَ، وَالرّبِعَةُ اءنْ تَعْرِفَ ما یُخْرِجُکَ عَنْ دینِکَ.(1)
فرمود: تمام علوم جامعه را در چهار مورد شناسائى کرده ام:
اوّلین آن ها این که پروردگار و آفریدگار خود را بشناسى و نسبت به او شناخت پیدا کنى.
دوّم، این که بفهمى که از براى وجود تو و نیز براى بقاء حیات تو چه کارها و تلاش هائى صورت گرفته است.
سوّم، بدانى که براى چه آفریده شده اى و منظور چه بوده است.
چهارم، معرفت پیدا کنى به آن چیزهائى که سبب مى شود از دین و اعتقادات خود منحرف شوى یعنى راه خوشبختى و بدبختى خود را بشناسى و در جامعه چشم و گوش بسته حرکت نکنى -.
2 قالَ علیه السلام: رَحِمَ اللّهُ عَبْدا تَفَقَّهَ، عَرَفَ النّاسَ وَلایَعْرِفُونَهُ.(2)
فرمود: خداوند متعال رحمت کند بنده اى را که در مسائل دینى و اجتماعى و سیاسى و... فقیه و عالم باشد و نسبت به مردم شناخت پیدا کند، گرچه مردم او را نشناسند و قدر و منزلت او را ندانند.
ادامه مطلب